ЕС финансира промоция на селскостопански продукти от България 05.07 | 16:34

В целия ЕС са одобрени са общо 26 програми на стойност 75,1 млн. евро

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) одобри 26 програми за промотиране на селскостопански продукти, изготвени от 13 държави, членуващи в ЕС. Общата стойност на проектите 75.1 млн. евро, а ЕС ще отпусне общо 37.6 млн. евро или 50% от необходимите средства.

Повечето от проектите са със срок на изпълнение три години.

България също е сред страните, които ще получат средства по тази програма. Нашият проект е за промоция на производители на плодове и зеленчуци, заедно с още три държави – Германия, Полша и Румъния. Общата стойност на дейностите е 2.98 млн. евро, от които 1.49 млн. ще дойдат от бюджета на ЕС.

Като цяло по програмата на ЕС ще бъде отпуснати средства за промотиране на вина, органични храни и селскостопански продукти, както и плодове и зеленчуци, млечни продукти, зехтин, яйца и месо.

Най-много пари по тази програма на ЕС ще получат Италия (2.5 млн. евро за промотиране на зехтин и маслини) и Франция (2.06 млн. евро за кампания за популяризиране на органични храни).

Програмата трябва да бъде леко трансформирана на фона на скандала с разпространението на Ешерихия коли в Европа, коментира комисарят по въпросите на земеделието Дачиан Чолош. Той предлага парите за промотиране да могат да бъдат давани на професионални организации в областта на рекламата и PR-а.

"Европейските селскостопански стоки са уникални с качеството си, но за отворения глобален пазар не е достатъчно да произведеш отлична храна или напитка. Трябва да увеличим усилията си в областта на комуникациите и да разкажем за стандартите и качеството на европейските стоки на потребителите", уточни още Чолош.