Ева Жечева призова: Децата на България не са политически марионетки 25.04 | 14:29

Не ги въвличайте в предизборната надпревара, апелират от ДАЗД

От Лазар Тодоров

Започна предизборната кампания за предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент. Във връзка с това председателят на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) - Ева Жечева посочи в свое изявление, че в законодателството са предвидени конкретни мерки, за да не се използват деца като политически марионетки.

"За да се гарантира спазването на правата на децата и да не се допуска въвличането им в прояви, които могат да накърнят достойнството или психиката им, в международното и българското законодателство са предвидени редица мерки", заяви Жечева.

Председателят напомни още, че в българското законодателство има ясно очертани граници, които защитават децата от въвличането им освен в политически, и в религиозни и синдикални дейности.

"Светското образование не допуска налагането на учениците на идеологически и религиозни доктрини",  допълни Жечева.

Председателят уточни още, че в Конституцията на страната е регламентирано, че политическите дейности и цели са присъщи само на партиите. Тя напомни, че Международният акт, регламентиращ правата на децата е Конвенцията на ООН за правата на детето и тя е ратифицирана от България през 1991 г.

Жечева призова към въздържане от въвличането на деца в политически действия.

Водещи

Най-четени