Евакуират варненци в кв. "Аспарухово" от опасните сгради 23.06 | 14:05

Зданията се ограждат със сигнална лента

От Мая Александрова

Започна връчване на заповеди за незабавно освобождаване на опасни жилищни сгради във варненския квартал "Аспарухово", съобщиха от общината.

Вече са издадени 27 заповеди поради възникнала непосредствена опасност от самосрутване вследствие на активизирани свлачища на улиците "Св. св. Кирил и Методий". Там 8 къщи се водят потенциално опасни. Издадена е заповед за една къща на ул. "Моряшка". 3 къщи са опасни на ул. "Чонгора", 2 на ул. "Розова долина", в "Младост" са 5, на "Борис Киряков" са 2, на "Найчо Цанов" също са 2, на "Тимок" е 1, на "Маркови кули" е 1 и на ул. "Пролет" са 2.

Сградите се ограждат със сигнална лента, а до 6 часа от получаване на заповедта собствениците са длъжни да предприемат мерки за освобождаване на имотите.

След изтичане на този срок се спират токът и водата на сградата, при нужда се търси съдействие от МВР, предупреждават от общината и уточняват, че заповедите подлежат на обжалване, но то не спира тяхното изпълнение.

Снощи са връчени 16 от заповедите, сградите са напуснати доброволно, но никой от собствениците не е поискал настаняване в базата, осигурена от общината. Имотите се охраняват.

Огледите с цел установяване на опасни за обитаване сгради продължават. Днес комисия от експерти започва оглед на щетите по общинската инфраструктура в квартала.

Дворовете на училищата и детските заведения в "Аспарухово" са почистени от кал, днес и утре ще бъдат дезинфекцирани. Започва и почистване на шахтите.

В социалния учебно-професионален център във Варна към момента са настанени 8 възрастни и 6 деца.

Водещи

Най-четени