Евакуираха блок в София заради взривни материали в мазето 13.06 | 08:28

29 семейства бяха вдигнати на крак и принудени да напуснат домовете си

От Филипа Тодева

29 семейства от жилищен блок в столичния квартал "Красна поляна" бяха евакуирани принудително от домовете си, съобщи Нова телевизия.

Причината е, че в мазето на блока са били намерени опасни взривни материали. Жителите на "Красна поляна" прекарали часове навън, след като били помолени от полицията да напуснат домовете си около 2:00 часа вчера следобед (12 юни).

Хората са се прибрали със страх в малките часове на нощта. Обитателите на блока твърдят, че до принудителната евакуация се стигнало заради складирани взривоопасни материали в едно от мазетата.

По думите им те били поставени в мазето на съсед, който отдавал под наем жилището си.

В него живеели двама души. Наемодателят отказа да коментира случая. Хората започнаха да влизат в апартаментите, придружени от представител на общината – Красимир Димитров, директор на Дирекция "Обществен ред и сигурност".

Това се наложи, тъй като в този момент все още полицията е правела оглед на апартамента, в който са живеели двамата наематели. Полицията остана да охранява поляната, на която бяха струпани кашоните с изнесеното от апартамента. Всеки ден на това място играят децата от района.

По неофициални сведения от жителите на блока на втория етаж живеят двама мъже под наем. Единият работи в киноцентъра като пиротехник. По думите им той съхранявал голямо количество филмова пиротехника в мазето.

Главният секретар на МВР гл. комисар Калин Георгиев съобщи за bTV, че опасност за хората от блока няма и че при полицейската акция е задържан един човек. Той не е криминално проявен.

По думите на Георгиев е иззето голямо количество взривни вещества, гранати, два автомата, 3 пистолета, капсул-детонатори, запалки за гранати и опасни химически вещества. Действията по разследването продължават.

Главният секретар на МВР подчерта, че случаят няма връзка с взривовете край Петолъчката.

Водещи

Най-четени