Евгений Дайнов: Ако БСП и ГЕРБ са с равни резултати, ще има трусове в управляващата партия 19.04 | 18:39

Борисов вече не може дори със собствената си воля да компенсира отказа на институциите да работят според разписаните за тях правила

От iNews

Контролните органи или не разследват крупни нарушители, защото знаят, че този крупен нарушител е вързан за някой много важен човек. И ако го разследваш - примерно откраднал нещо, убил някого, ами той, ако се обади на важния човек, ти - разследващият, може да се окажеш уволнен. Това е първата причина да не разследват. И втората причина да не разследват е, че с разпадането на реда временно страхът от Бойко Борисов заместваше реда. От Бойко Борисов вече няма страх – той е рязко намалял." Това каза днес проф. Евгений Дайнов в интервю пред "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и TV1. 

Той обясни, че Борисов вече не може дори със собствената си воля да компенсира отказа на институциите да работят според разписаните за тях правила. 

Скандалът "Апартаментгейт" политологът коментира така: "Когато сянката на диктатурата реално надвисне над едно общество, когато хората усетят тази много странна миризма, веднага започва разделянето на обществото на две. Едните искат много бързо да се залепят за оформящата се група, диктаторска, за да намажат нещо. Другата част от обществото започва да се организира да спре диктатурата. Защото не всички могат да се закачат към шайката. И това се получава в момента. Затова много хора в момента се кълнат във вярност на тези, които злоупотребяват, на "апартаментгейтаджиите" - отсега се готвят за постове за след 5 години." 

Трусът щял да е в "чиновническата маса на ГЕРБ, а чиновниците са страхливо племе и гледат къде е силата". И че може да се окаже, че ДПС е точно с един депутат зад ГЕРБ и БПС, което също би предизвикало политически трус. 

Затова и според аналитика ГЕРБ "панически прибират" СДС, "Никола Петков", репресираните, легионерите... Антикомунизмът наужким била и най-успешната им опорна точка: 

Дайнов смята още, че около Цветан Цветанов и Томислав Дончев се осъществяват опити за позициониране като наследници на Бойко Борисов. В тях Цветанов предлагал "запазване на милиционерския комунистически облик на ГЕРБ", а Дончев се опитва "да се изкара европеец и такъв – прогресивен човек, модерен", за да не бъде ГЕРБ идентифицирана само с милиционери и странни грабещи хора. 

"Гаранция, че в близките седмици ще наблюдаваме писма от трудови коективи, ТКЗС-та*, първични партийни организации каква гад е Станишев", пошегува се Дайнов. 

"Аз мисля, че ДБ вече е идентифицирана като сериозна заявка и поне един човек ще вкара. Или двама. Но и един да е, това разбърква играта на Бойко Борисов. И на ГЕРБ.

Водещи

Най-четени