Евгений Дайнов: Предсрочните избори хлопат на вратата 06.11 | 11:00

Управлението е в криза поради простата причина, че срещу него се събират огромни мнозинства, смята политологът

От iNews

Натрупаното напрежение в обществото по редица въпроси и голямата нестабилност на управляващата коалиция водят до две възможности за премиера Бойко Борисов през следващите месеци – падане от власт и предсрочни избори. Нова властова конфигурация обаче може да нанесе големи щети на реномето на управляващите. Това коментираха политолозите проф. Евгений Дайнов и Димитър Ганев в ефира на БТВ.

"Управлението е в криза поради простата причина, че срещу него се събират огромни мнозинства. Докато има демокрация, това значи крайна нестабилност”, подчерта Дайнов. По думите му предсрочните избори са неизбежни, но вече "тези избори не чукат на вратата, те хлопат”.

"Борисов, макар да е виртуоз на тема "Оцеляване”, винаги изпуска момента, в който в негова изгода би било да свика предсрочни избори. Да свикваш избори през зимата в такава аграрна страна като България не е добре. Не го виждам как ще добута до европейските избори”, допълни политологът.

Според Димитър Ганев, обаче, пътят до предсрочните избори е по-дълъг. Той отбеляза, че до момента Борисов винаги е правил кадрови промени при натрупано напрежение, но няма как "да подаде оставката” на контролиращия 5-6 депутати в 122-членното мнозинство Валери Симеонов без това да не нанесе "много тежка щета”. Въпреки това, ходове са възможни – "Воля” да застане на мястото на НФСБ или даже премиерът да подаде оставка и ГЕРБ да получи нов мандат за правителство в рамките на парламента, който да се реализира в различна конфигурация.

"Аритметично такова мнозинство съществува, но всяка друга конфигурация ще му носи тежка имиджова щета”, посочи Ганев. И да стигнем до предсрочни избори, резултатът може и да не бъде много различен.

"БСП се проваля, всеки път, когато ГЕРБ го закъса, БСП изръсват такава феноменална глупост, че хората си казват: "По-добре ГЕРБ отколкото БСП”, отбеляза Дайнов.

Ганев допълни, че ерозията в доверието към управляващите не води до "преливане” към левицата.

Водещи

Най-четени