Евродепутати от 3 наши партии с единна позиция за С.Македония 10.12 | 15:21

Присъединяване към ЕС – да, но само при пълното изпълнение на Договора за добросъседство, се посочва в нея

От iNews.bg

Представителите на България в Европейския парламент излязоха с позиция относно интеграцията на Република Северна Македония. Депутатите от ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти, както и депутатите на ГЕРБ/СДС в Европейската народна партия, взеха единодушно решение да заявят, че са твърдо "за" интеграцията на страните от Западните Балкани и по-конкретно – Република Северна Македония. Това обаче може да бъде подкрепено от България едва тогава, когато Република Северна Македония спре да нарушава Договора за добросъседство, пишат още евродепутатите в своята позиция.

Присъединяване към ЕС ще бъде подкрепено от наша страна само след пълно и безусловно изпълнение на Договора за приятелство, категорични са евродепутатите.

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че забелязва едно странно явление, а именно, че БСП и ДПС в България гласуват общата позиция в Народното събрание, а в Европейския парламент гласуват срещу българската позиция и участват в други антибългарски декларации.

Джамбазки заяви, че пътят на Република Северна Македония минава през спазването на Договора за добросъседство, което значи, че минава през София. България не наложи вето на Македония, а на Северна Македония. България няма да спре да подава ръка на братска Македония.

Пример за това, че за нас интеграцията на Македония е важна е и онлайн конференцията на тема "Западни Балкани", която ще се проведе тази събота – 12 декември, организирана от Ангел Джамбазки. В нея участие ще вземат вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, както и еврокомисарят Мария Габриел.

Ето и цялата позиция на евродепутатите:

Позиция на българските евродепутати относно европейската интеграция на Република Северна Македония

Ние, долуподписаните български представители от политическите групи на ВМРО/ЕКР и ГЕРБ и СДС/ЕНП в Европейския парламент, заставаме твърдо зад европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително интеграцията на Република Северна Македония като пълноправен член на Съюза. Убедени сме, че присъединяването към ЕС е най-ефективният инструмент за преодоляване на разделението от миналото и историческо помирение.

Ние винаги сме подкрепяли и продължаваме да подкрепяме европейското бъдеще на нашите най-близки съседи от Република Северна Македония. В заключенията на Съвета на ЕС относно разширяването от март тази година се припомня, че е важно да се постигнат осезаеми резултати и да се прилага добросъвестно Договорът за добросъседски отношения с България. За съжаление въпреки нашите постоянни призиви не виждаме напредък в изпълнението на това основополагащо споразумение. България изпълнява своите задължения и ангажименти, но за съжаление виждаме систематично нарушаване на договора от страна на Република Северна Македония. Един от многобройните примери са последните изказвания на министър-председателя Зоран Заев, който интерпретира общата история като "преплетена" и "мултиперспективна" в явно противоречие с разпоредбите на двустранното споразумение. Призоваваме Република Северна Македония да навакса забавянето, за да могат преговорите да започнат в най-скоро време.

В основата на създаването на ЕС е идеята за преодоляване на враждата и противопоставянето между европейските държави. Пропагандата от миналото трябва да бъде прекратена, за да се открие път за обективното и основаващо се на научни доказателства преподаване на историята на младите поколения, както е записано в договора между двете страни. Съвременните реалности са факт, но те не могат да бъдат аргумент за продължаване на фалшификацията на историята и омразата към съседите. Историята трябва да ни обединява, а не да ни разделя. Нашата подадена ръка остава в името на общото ни европейско бъдеще и просперитета на нашите граждани.

Ангел Джамбазки, председател на делегацията на ВМРО/ЕКР

Андрей Ковачев, ръководител на делегацията на ГЕРБ и СДС, ЕНП

Андрей Слабаков, ЕКР

Андрей Новаков, ЕНП

Александър Йорданов, ЕНП

Асим Адемов, ЕНП

Ева Майдел, ЕНП

Емил Радев, ЕНП

Водещи

Най-четени