Евродепутати с проекторезолюция мониторът над България да продължи 01.10 | 19:59

Не може с пари на европейците да се строят луксозни вили за властта, вместо къщи за гости

От iNews.bg

Не би трябвало парите на европейските граждани да се използват за корупция и в нарушение на върховенството на закона, но това става, заяви днес евродепутатката от крайната левица Клеър Дейли и даде за пример случващото се в България.

"Това означава стотици хиляди от европейските пари, предназначени за къщи за гости и селски райони да се използват за луксозни лични вили на правителството. Това означава, че когато фермерите казват, че стотици милиони отиват за ферми, които не съществуват,  министърът на земеделието да им отговаря: "Мълчете, не казвайте нищо, защото ще ни спрат парите". Това означава подкупи за плащания за COVID-19, това означава обществени поръчки за магистрали, които се отклоняват. Това означава консултантски фирми, свързани със строителни компании със счетоводство с пари, откровено предназначени за подкупи", заяви евродепутатката, цитирана от БНР.

В тази връзка Дейли определи позицията на Съвета за свързването на върховенството на закона с отпускането на европейски средства като "много слаба".

Тя направи изказването си в рамките на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, на което трябва да бъде разгледана и проекторезолюцията за България, която ще бъде гласувана в пленарната зала на Европарламента следващата седмица.

В Рамките на заседанието евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев оцени като стъпка в правилната посока представените вчера доклади на Еврокомисията за върховенството на закона.

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент се очаква да гласува проекторезолюция, в която се настоява Еврокомисията да продължи да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на механизма за сътрудничество и проверка.

В документа се отправя искане комисията да използва всички други налични инструменти, включително процедури, свързани с  нарушаването на европейските ценности, мярката за върховенство на закона и инструментите на бюджета.

Проектът е изготвен от председателя ѝ - испанския социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар. Като основание се посочва обмяната на мнения, направено от членовете на мониторинговата група за България на 28 август в Европейския парламент.

Гласуването става само ден, след като Еврокомисията огласи докладите за върховенството на закона в страните членки на съюза. България бе критикувана за борбата срещу корупцията по високите етажи на властта, липсата на отчетност на главния прокурор, както и за липсата на прозрачност при собствеността на медиите и атаки срещу журналисти. Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Юрова бе категорична, че мониторингът над страната ни ще продължи докато необходимите реформи не бъдат завършени.

Водещи

Най-четени