Еврокомисар Ласло Андор открива панаир на социални предприятия в Пловдив 29.03 | 07:17

В изложението участват 74 фирми от различни страни

От Андриян Георгиев

Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор ще открие Първия европейски панаир на социални предприятия и кооперации за хора с увреждания на 29 март 2012 г. в Пловдив. Досега изложението се провеждаше в национален мащаб, но на своето 10-о юбилейно издание прераства в европейски форум.

В него ще участват 74 фирми от Белгия, България, Италия, Румъния и Сърбия, национални и европейски сдружения, а техните експозиции ще бъдат разположени в палата 6 на Международен панаир Пловдив до 1 април.

Над 50 милиарда евро е годишният оборот на сектора, сочат данни на Европейската конфедерация на производствените кооперации и социални предприятия (СЕКОП), която обединява 25 национални федерации от 16 държави.

Изложителите от страната и чужбина ще покажат конфекция и трикотаж, мебели, пластмасови изделия, работни облекла и обувки, полиграфия, инсталационни материали, играчки, сувенири и аксесоари. С колекции за деца, разработени специално за Първия европейски панаир, се включват ТПКИ "Виктория", която е подготвила национални облекла с български шевици, и КТ "Черноморка” с трикотажните облекла "Детски полъх от Черно море”.

Новост в колекцията на ТПКИ "Родина” са авторските рисунки върху трикотажни блузки. Дрехи за бременни жени и хора с наднормено тегло са акцентът в тазгодишната колекция на ТПКИ "Мир". Дамските облекла с модерен дизайн и в актуални за сезона цветови гами демонстрират "Дибико”, ТПК "М. Денчева", ТПКИ "Иглика", ТПКИ "Рила" и други предприятия.

Организатори на проявата са Европейската комисия, Министерство на труда и социалната политика, СЕКОП, Агенцията за хората с увреждания и Международен панаир Пловдив. Във форума ще вземат участие Националният съюз на трудово-производителните кооперации, Националния съюз на кооперациите на инвалиди, Националната федерация на работодателите на инвалиди, Съюза на глухите, Съюза на слепите и Националния център за социална рехабилитация, както и Националния алианс за социална отговорност.

Неправителствената организация "Група 484" от Сърбия ще представи своята мрежа на социалната икономика, обединяваща 24 организации. Сдружението АНСПЛ от Италия обхваща 893 кооперации и 5 консорциума с годишен оборот от 12.87 милииарда евро. Образователна агенция от Тоскана, Италия, е специализирана в обучение, преквалификация и разработване на проекти за нови предприятия и кооперации, тъй като дейността на този тип фирми вече е сериозен бизнес.

На него е посветена конференция на тема "Социалното предприемачество и Европа 2020”, която ще се проведе на 29 март. Тя ще бъде открита от еврокомисаря Ласло Андор и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Представители на Европейската комисия и други европейски институции ще разяснят новите програми, свързани с този сектор от икономиката.

Националното изложение стартира през 2003 г. - Европейската година на хората с увреждания, а във връзка с обявената от ООН Международна година на кооперациите (2012 г.) прерасна в Европейски панаир на социални предприятия и кооперации за хора с увреждания. Неговите основни цели са: развитие на социалното предприемачество, обмяна на опит и добри практики между фирми от държавите членки на ЕС, бизнес контакти и маркетингово проучване, повишаване на трудовата заетост, намаляване на бедността и социалното изключване.

Водещи

Най-четени