Еврокомисарят по здравеопазване хвърли оставка 16.10 | 21:10

Причината за решението на Джон Дали - разследване на ОЛАФ срещу него

От Кремена Бедерева

Европейският комисар по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали хвърли оставка.

Причината - разследване от страна на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) по жалба на тютюнопроизводителя Swedish Match.

От ЕК съобщиха, че Дали е "напуснал с незабавен ефект”, след като е информирал председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу "за своето решение.

Еврокомисарят е поискал облаги от малтийски предприемач, за да лобира за приемането на европейско законодателство в тютюневия бизнес, твърди фирмата, подала жалбата.

В изявление на ЕК се уточнява, че сигналът е бил подаден първоначално при тях, като е бил препратен към ОЛАФ. А еврокомисарят отрича обвиненията, но все пак е подал оставка, "за да може да защити своята чест и честта на ЕК", се посочва в изявлението на комисията.

До излъчването на нов еврокомисар от Малта дейността на Дали ще бъде поета от зам.-председателя на ЕК Марош Шевчович.

Джон Дали, който вече е посещавал страната ни, бе този, който изрази пълната си подкрепа за България, относно приемането на проекта за изменение и допълнение на Закона за здравето.

При среща с премиера Бойко Борисов през февруари еврокомисарят подкрепи въвеждането на пълна забрана на тютюнопушенето в закрити обществени места.

Няколко месеца по-късно еврокомисарят прие поканата на министър Найденов да дойде в България през януари 2013 г. По време на визитата двамата трябваше да посетят регионите на тютюнопроизводителите в страната и ще се срещнат със стопаните.

Водещи

Най-четени