Еврокомисията: България и Румъния спешно да влизат в Шенген 27.09 | 15:02

Двете държави са доказали способността си да пазят външните граници на ЕС, категорични са от Брюксел

От iNews.bg

Приемането ни в Шенген става съвсем обозримо. Вече не само отделни европейски политици се застъпват за това, но и цялата ЕК. Днес тя предложи конкретни мерки за укрепване и съхранение на Шенгенското пространство. Именно в тях се настоява България и Румъния максимално бързо да бъдат приети и че за това наистина е крайно време, съобщиха от пресцентъра на Еврокомисията.

На заседанието, на което е одобрено предложение за промяна в Кодекса на шенгенските граници, се казва, че паралелно с това Съветът на ЕС трябва да вземе решение за включването на България и Румъния в единното гранично пространство. От Брюксел отбелязват, че това действие е от ключово значение за подобряването на съвместното прилагане на Кодекса на шенгенските граници и на шенгенските правила.

"За да могат държавите членки да се противопоставят на заплахите заедно, обединени в по-стабилно Шенгенско пространство, е крайно време България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген. Съветът следва да вземе решението за одобряване на тяхното присъединяване към Шенгенското пространство и за премахване на контрола по вътрешните граници между тези две държави членки и техните съседи от ЕС. България и Румъния са доказали способността си да защитават външните граници на Общността и поради това следва да станат членове на нашата вътрешна зона без граници", се казва в съобщението на ЕК.

Актуализацията на Кодекса на шенгенските граници като цяло цели да адаптира и разпоредбите за временно повторно въвеждане на граничен контрол по вътрешните граници към настоящите нужди в отговор на променящите се и постоянните заплахи за обществения ред или вътрешната сигурност. Същевременно се въвеждат по-строги процесуални гаранции, за да се гарантира, че граничният контрол по вътрешните граници остава изключение от правилото и представлява крайна мярка, използвана само ако е необходима и съответстваща, като така се ограничава въздействието върху свободното движение. Комисията публикува също така съобщение относно предприетите вече мерки в отговор на предизвикателствата в областта на сигурността по външните граници и в рамките на Шенгенското пространство, както и препоръка към държавите членки относно по-ефективното прилагане, ако е необходимо, на настоящите правила за временен граничен контрол.

Еврокомисията е установила, че настоящите правила за временно повторно въвеждане на граничен контрол по вътрешните граници са достатъчни в огромното мнозинство от случаите. При все това сроковете, предвидени в законодателството, може да са недостатъчни, когато държавите членки са изправени пред променящи се сериозни заплахи за обществения ред или вътрешната им сигурност.

В днешните предложения се предвижда, че по изключение държавите членки ще имат също право да удължат контрола по вътрешните граници, ако първоначалната заплаха е налице и след една година и когато в това отношение на собствената територия са предприети също съответни извънредни национални мерки, като например извънредно положение. Такова удължаване ще изисква препоръка на Съвета, която взема предвид становището на Комисията по въпроса, и ще бъде строго ограничено до 6-месечни удължавания, които са възможни не повече от три пъти и за максимален срок до две години.

Водещи

Най-четени