Европарламентът свали депутатския имунитет на Сергей Станишев 11.03 | 15:30

Българският евродепутат сам поиска ускорена процедура от членовете на Комисията по правни въпроси на ЕП

От iNews.bg

Европарламентът гласува свалянето на депутатския имунитет на Сергей Станишев. Искането бе отправено от главния прокурор Сотир Цацаров. Самият Станишев в писмо до шефа на ЕП Мартин Шулц през ноември м.г. поиска процедурата да се задвижи по-бързо.

"Поисках ускорена процедура, защото смятам, че не е редно Европейският парламент да става терен за развихряне на нашенски политически страсти. Със сигурност по този начин не допринасяме за авторитета на страната ни пред европейските институции. В България е добре известно, че делото срещу мен е политическо", заяви Станишев, цитиран от БНР.

На заседание на правната комисия в понеделник, българският евродепутат заяви, че в два последователни мандата като народен представител се е отказвал доброволно от имунитета си, за да бъде даден ход на делото. Той припомни, че Прокуратурата е отправила към него предложение за извънсъдебно споразумение и за плащане на административна глоба, която отказал, за да изчисти името си и българският съд да се произнесе по обвиненията срещу него.

През 2009 г. стартира процедура по отнемане на депутатския имунитет срещу тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев. В изявление по това време министър-председателят Бойко Борисов заяви: "Прокурорите имат много работа – ако този път всички действащи лица, от създателите, до приносителите, през тези, при които е бил документът не си отидат по арестите и по затворите, нищо добро не очаква тази държава".

Беше създаде и специална парламентарна комисия, която в крайна сметка не успя да постигне резултат. 

"Като не успяха да намерят нищо друго, опряха до липсващи седем секретни документа. Те представляват около 0,2% от целия обем класифицирана информация, която минава през министър-председателя и има категорични свидетелски показания, че са върнати от мен.", добави тогава Станишев по повод искането на прокуратурата за снемане депутатския му имунитет по делото за изтеклата в интернет секретна справка на ДАНС и изчезналите между 9 и 11 доклада на агенцията.


Водещи

Най-четени