Европейска организация скочи срещу традиционно възпоменание у нас 16.02 | 10:34

EHAP счита "Луков марш" за проява на расизъм

От Ивайло Ачев

Европейската мрежа срещу расизма (EHAP*) поиска официално от кмета на София Йорданка Фандъкова да забрани готвения на 18 февруари, събота, възпоменателен марш в памет на генерал Христо Луков, военен министър на България в периода 1935-1938 година.

С официално писмо EHAP призовава Фандъкова и омбудсмана на България Константин Пенчев да вземат отношение по въпроса. В писмото се казва, че "за поредна година Българският национален съюз (БНС), Национална съпротива, "Кръв и чест" и други неонацистки формации възнамеряват да отдадат почит към отявлените фашистки възгледи на бившия министър на войната и легионер по времето на Втората световна война ген. Христо Луков".

От 2004г. траурното факелно честване в негова памет се превръща в публично демонстриране и пропаганда на расизъм и неонацистки идеи, се казва в писмото. Членове на неофашистки групи от други държави - Германия, Русия, Белгия, Румъния – официално забранени в собствената си страна, също участват в "Луков марш" в София. Затова ЕНАР призовава Столична община да забрани провеждането на тази демонстрация. ЕНАР също настоява Ръководството на Столична община да предприеме ефективни мерки срещу проявите на расизъм.

В началото на февруари протестни писма до Фандъкова и до Константин Пенчев с настояване за забрана на "Луков марш" изпратиха също Гражданска инициатива "Хора срещу расизма" и сдружение "Солидарна България".

_____________________________

EHAP е мрежа от неправителствени организации, която е създадена през 1998 година. В нея членуват над 700 организации.

Водещи

Най-четени