Европейската комисия с поредни критики към България 21.11 | 15:10

Този път в областите транспорт и сметища

От Андриян Георгиев

Европейската комисия излезе с поредни критики към българските власти. Този път проблемните области са транспорт и сметища. 

Комисията даде на българското правителство два месеца, за да се поправи. В противен случай има опасност Европейския съд в Люксембург да ни осъди.

По отношение на сметищата ЕК иска от България да се погрижи сметищата в страната да отговарят на законодателството на ЕС. Съгласно правото на ЕС депонирането на отпадъци следва да се използва единствено като последна възможност и може да се извършва единствено при условие, че са избегнати последиците за здравето на човека и околната среда.

България пое ангажимент да закрие сметищата, които не отговарят на изискванията на законодателството на ЕС. Въпреки че е постигнат известен напредък, продължават да съществуват 124 сметища, които са в нарушение на законодателството. 

По отношение на транспортния проблем Брюксел "размаха пръст" и на още две държави - Кипър и Португалия. ЕК настоява трите правителствата да предприемат допълнителни мерки за улесняване на реализацията на интелигентните транспортни системи.

Трите членки не са направили достатъчно по спазването на европейската директива за пътния транспорт до 27 февруари 2012 г., когато е бил крайният срок. Това забавя цялостното прилагане на тези системи в транспортната сфера на ЕС.

Водещи

Най-четени