Европейски експерти препоръчват да отпадне доживотният затвор без замяна 29.11 | 16:31

Дали това ще стане – ще научим през пролетта

От Филипа Тодева

През пролетта ще стане ясно дали предвиденият в Наказателния кодекс доживотен затвор без право на замяна ще отпадне.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева обяви, че за финалното решение ще е много важно и мнението на девет експерти от Съвета на Европа и държави-членки на ЕС. Повечето от тях препоръчвали това наказание да отпадне.

Нова работна група също обсъжда много сериозно въпроса. Според министър Ковачева две наказания доживотен затвор - със и без право на замяна, няма в нито една държава от ЕС освен в България, предаде БТА. 

Дискусията около наказанието бе подновена от вицепрезидента Маргарита Попова, която вчера го определи като нехуманно наказание.

Доживотният затвор без замяна е наказание, въведено с промени в Наказателния кодекс на България през 1995 година.

Наказанията доживотен затвор и доживотен затвор без замяна са най-тежките санкции. 

Изключителната им роля в наказателната политика на държавата е подчертана с включването на доживотния затвор в санкцията на тежките случаи на отвличане, с което това наказание за първи път беше предвидено в НК като възможна санкция за престъпление, незастрашаващо пряко основите на българската държава и несвързано с отнемане на човешки живот.

За разлика от класическия модел, в който наказанието доживотен затвор е единно и обратимо, в българския НК са уредени два вида доживотен затвор, от които единият е без замяна и практически необратим.

Водещи

Най-четени