Европейските наблюдатели се съмняват в честния вот на 12 май 04.05 | 15:08

МВР може да се намеси в изборния процес, според ОССЕ

От Ралица Стоянова

Министерство на вътрешните работи може да се намеси в политическия живот и изборния процес у нас. Такова опасение се посочва в предварителния доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за предсрочните избори у нас.

Документът изтъква, че лидерът на БСП Сергей Станишев предостави документи на главния прокурор, в които се твърди за незаконна схема за подслушване на политици, журналисти и бизнесмени. Според Станишев отговорността лежи върху бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който понастоящем е председател на предизборния щаб на ГЕРБ.

"На 15 април главният прокурор заяви, че са установени нарушения в работата на МВР, касаещи подслушването на телефони и че се инициират разследвания на няколко длъжностни лица", припомня още документът.

В него се обяснява, че фокусът на предизборната кампания досега е бил върху социални и икономически теми като бедността, безработицата, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. "Въпреки това някои от политическите партии основаха предизборните си програми на националистически теми, използвайки на места подстрекателска и ксенофобска реторика.

"Съществуват опасения за купуването на гласове, като някои от събеседниците заявиха, че ромското население продължава да бъде най-уязвимата група", се посочва в доклада.

От ОССЕ изтъкват, че предсрочните избори се провеждат на фона на протести срещу бедността, социално-икономическите неравенства и обществено разочарование от политиката и политическите партии. Докладът припомня и случаите на самозапалили се хора у нас. 

 

Водещи

Най-четени