Европейският съд защити правото на български студенти да работят в ЕС 21.06 | 18:27

Австрийските власти се отнесли по-зле към българин, отколкото към представители на трети страни

От iNews.bg

Европейският съд постанови, че страните от ЕС трябва да имат преференциални условия за работа за български студенти. Решението беше публикувано днес (21 юни), а поводът е делото, което разгледа съда по жалба на австрийски гражданин.

През януари 2008 г. австриецът Зомер е поискал да назначи за шофьор български гражданин, който е учил и живеел в Австрия повече от година. Българинът е трябвало да работи по 10 часа седмично и да получава заплата от 349 евро на седмица.

Службата по заетостта във Виена обаче отказва да издаде разрешително за работа с мотива, че квотата за чужденци, които имат право да работят в австрийската столица, е запълнена. Право на работа са имали 66 хил. души, а тази бройка е надхвърлена с над 17 хил. души.

Според решението на съда българските граждани не се радват на същите права като "старите членове" на ЕС, но трябва да получават преференции.

В конкретния случай преценката на съда е, че австрийските власти са били много по-рестриктивни към българския студент, отколкото към представители на трети страни.

Водещи

Най-четени