Европейският съд по правата на човека пак осъди България заради Цветанов 09.06 | 18:32

Този път държавата ще плати 14 000 евро обезщетения заради показния арест на сем. Попови

От iNews.bg

България беше осъдена за пореден път в Европейският съд по правата на човека в Страсбург заради действията на МВР, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов. Съдът определи 14 000 евро обезщетение за причинени от държавата морални вреди на бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов и съпругата му Антония Попова заради бруталния му показен арест през 2010 г., предаде БГНЕС.

Попов бе един от подсъдимите заедно с бившия военен министър при тройната коалиция Николай Цонев по дело за подкуп, по което двамата бяха окончателно оправдани.

Той беше задържан на 1 април преди 6 години в нотариалната кантора на съпругата му от маскирани и въоръжени служители на МВР, които крещяха: "Легни на земята! Ръцете горе!". Това стана ясно от разпространен тогава видеозапис от вътрешното ведомство, който бе излъчен по всички телевизии.

Въпреки че никой в офиса тогава не оказва съпротива, полицай блъскаше силно главата на Попов в рамката на вратата, повали го на пода, закопча ръцете му с белезници, след което безпричинно рита и настъпва ръцете му.

Малтретирането на Попов беше заснето от специално осигурен от МВР операторски екип, а избрани кадри бяха качени на сайта на МВР. Арестът е бил записан и от камера в кантората.

В решението по делото "Попови" срещу България, публикувано днес, Съдът в Страсбург сочи нарушения на няколко текста от Конвенцията по правата на човека, извършени спрямо Попов и съпругата му, съобщи "Правен свят".

Установено е нарушение на забраната за нечовешко и унизително отношение - както заради начина, по който е извършен арестът, така и заради нежеланието на прокуратурата ефективно да разследва обстоятелствата около него.

Друго нарушение е за презумпцията за невиновност заради изказването на Цветан Цветанов от същия ден, в което той заяви: "Очевидно става въпрос за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока. Парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, за да бъде решено делото на бившия министър Николай Цонев по удобен за него начин...".

Според Европейския съд по човешки права вътрешният министър по онова време е отишъл далеч отвъд простото съобщаване на информация за хода на наказателното разследване или наличните подозрения, като е произнесъл присъда преди случаят изобщо да е влязъл в съдилищата.

При анализа на полицейската операция съдът отбелязва, че "очевидно използваните от полицията средства и методи на задържане не са били необходими в конкретните обстоятелства - нито използвана сила, нито техниката за обездвижване на Попов не са били пропорционални на опасността от неговото поведение".

Съдиите установяват и нарушение заради заснемането на ареста от оператор на полицията и медийното му разпространение, както и заради начина на извършване на претърсването и изземването в кантората на нотариус Попова.

Поисканото от семейство Попови разследване от прокуратурата на действията на полицията се е проточило много дълго - от 9 май 2011 г. до 21 март 2014 г., при положение, че делото не е било особено сложно, установявя Съдът в Страсбург.

Разпитани са свидетелите, идентифициран е полицаят, който е неутрализирал Попов, представени са медицински експертизи и т.н. При положение, че разследването на този несложен случай е погасено по давност, то очевидно, че нито е било проведено усърдно, нито ефективно, мотивира се Съдът по правата на човека.

Той отсъжда обезщетение за Тенчо Попов от 10 000 евро, а за съпругата му - 4000 евро.

Досега заради изказванията на Цветан Цветанов и бруталните арести на МВР от времето му като вътрешен министър струват на държавата общо 123 000 евро, изчислява "Медиапул".

Страната ни беше осъдена за редица знакови операции като ареста на Алексей Петров, задържането на сочения за негова дясна ръка Антон Петров - Хамстера, както и операцията срещу братята Йордан и Пламен Стоянови - Дамбовците.

 

Отделно държавата е осъдена по две дела заради шумната полицейска акция "Медузите" във Варна и за изказванията на Цветанов по делото "Касоразбивачите".

Водещи

Най-четени