Европрокурори ще нищят шест знакови дела 04.06 | 13:32

Министър Захариева коментира и приключилата проверка

От iNews.bg

"Европейските прокурори ще извършат проверка на шест обществено значими дела". Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева в предаването "Седмицата" на Дарик радио. Във връзка с проверката, която бе проведена в Представителството на Европейската комисия в София с участието на главния прокурор, министър Захариева коментира: "Бяха изчистени технически въпроси по методологията - отдавна е изчислено точно какви анализи ще се направят, но както знаете, най-важно е каква методология ще се използва".  Тя отказа да коментира подробности а методологията поради конфиденциалност на материалите.

Въпреки това: "Помолихме ги изрично, поради големия интерес в България, поне част от така нареченото задание да бъде оповестено, защото аз държа. Аз бих оповестила всичко. Така че разбрахме се те да влязат в преговори с тяхната правна служба и когато имаме информация, ще оповестим колкото може повече", допълни министър Захариева.

На въпрос дали ще бъдат разглеждани конкретни дела, тя отвърна: "Да, ще има конкретни дела. Ще има, разбира се, анализ на структурата на прокуратурата, на вътрешната организация, на фактори - това изрично сме поискали като анализи, които евентуално биха могли да повлияят върху независимост, безпристрастност на прокуратурата като цяло, на отделния прокурор. Така че анализите са доста задълбочени".

 

"Отделно, разбира се, конкретни дела, интервюта с прокурори и т.н., и т.н. Но нека да не влизам в повече подробности. Знаят се и конкретните дела", обяви още министърът, като допълни, че те са шест.

Водещи

Най-четени