Едва 20 българи са "праведници" за спасяването на евреите през Втората световна война 27.10 | 19:50

Наши сънародници в Израел работят да се увеличи броят признатите

От Цанка Донкова

България, на чиято територия през Втората световна война не е загинал нито един евреин, има признати само 20 праведници, а Полша, където са унищожени 3 млн. евреи, има 6500. Това заяви Самуел Ардити по време на дискусия на тема "Спасените евреи и погубените им спасители".

Ардити емигрира заедно със семейството в Израел през 1949 година. По думите му обаче българските евреи не са направили достатъчно да се отблагодарят на българския народ.

"Аз трябва да работя, за да спася честта на България", заяви Ардити и добави, че е подал молба за признаването на депутати от 25-ото Обикновено Народно събрание, които са се изказвали против Закона за защита на нацията.

"Свързах се с Държавния архив миналата седмица, взех всички стенограми на депутатите, които са говорили, и сега ще ги представя пред комисията "Яд Вашем", посочи той.

В същото време Спас Ташев - съпредседател на Клуба на приятелите българи и евреи, посочи, че за паметта на Цар Борис Трети не е направено достатъчно. По тази причина той и царица Йоанна ще бъдат почетени посмъртно с почетни грамоти заради техните заслуги за спасяването на евреите, допълва БТА.

Водещи

Най-четени