Един на всеки пети подаръка за Коледа е нежелан 27.12 | 13:33

Магазините и онлайн платформите за продажба се задръстиха от излишни вещи

От iNews.bg

Един на всеки пет подаръка за Коледа се оказва нежелан или нехаресван. Това става ясно от обявите по сайтовете за пазаруване и платформите за онлайн препродажба на стоки. След като през последните години пазаруването по интернет става все по-популярно, преди празника хората масово са купували изненади за близките си по този начин. Веднага след Коледа обаче стоки, купени от онлайн магазините, масово започват да се връщат, каквото право имат потребителите. Паралелно с това много хора пък пускат за продажба в онлайн платформите получените подаръци, които не са им по вкуса.

"В цял свят е характерно част от покупките да се връщат. Нормално е човек, като прави подарък, да има известен риск”, обяснява Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители” пред Нова ТВ.

Оказва се обаче, че същият този риск е по-малък, ако подаръкът е бил купен по интернет. Там потребителите имат право да върнат закупената стока в 14-дневен срок, отбелязва Николов. Той допълва и че е по-трудно да си върнем парите обратно, ако сме избирали подаръците в мола. Но и там вече добрите практики не са малко. "Напълно е възможна замяната на продукт – възможно е да се замени и за съвсем друг продукт – единственото условие е да се пази касовата бележка”, казва Теодора Тодорова, маркетинг мениджър във верига магазин.

Откъдето и да е купен нежеланият подарък, най-лесният начин да се отървем от него, е да го продадем. Такива обяви вече изпълниха сайтовете за пазаруване. "От една страна ти се освобождаваш от нещо, което не ти трябва. Можеш да си възвърнеш някаква част от парите, а от друга страна – за купувача това е нещо, което е ново и на 30-50 % под пазарната стойност”, коментира Пламен Нончев, маркетинг мениджър в платформа за безплатни обяви.

Водещи

Най-четени