Един от най-великите българи украсява първата елха у нас 25.12 | 18:11

Познахте ли го!

От iNews.bg

Първата частна елха в България е украсена от Стефан Стамболов през 1879 г.

Историята разказва Тодорка Недева от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Стамболов украсява елхата с гирлянди, стъклени топки и бляскави играчки, по време на свой личен прием в София. Всеки от гостите отнасял по една играчка за спомен след края на приема.

Въпреки новаторството на Стефан Стамболов в това отношение, домашната коледна елхата навлиза масово в градския бит на старата българска столица късно – около 20-те години на миналия век.

Елхите се доставят от градския разсадник и се украсяват във всички местни училища, държавните учреждения, болницата и благотворителните институции и разбира се в читалище "Надежда”. По-късно елхи започват да се украсяват и във Военния клуб. Това става след 1934 година.

За първи път елха се утвърждава в празничната атмосфера на България през 1879 година, благодарение на княгиня Климентина. На пищно дворцово тържество, организирано от височайшата особа, съучениците от столичните училища украсяват огромна елха.

"През деня децата не смеят дори и да ахнат, тъй силно ги впечатлява вълшебното дърво. В общата радост само детското лице на свищовлийчето Александър Божинов, един от бъдещите големи карикатуристи на България, остава намръщено”, разказа Тодорка Недева, цитирана от "Фокус".

Тя обясни, че момчето е закъсняло за тържеството с 20 минути и не е получило подарък. Според някои именно в тази коледна случка се крие склонността му по-късно да създаде множество карикатури за царските особи.

Водещи

Най-четени