Един от най-обичаните актьори стана "Почетен гражданин на София" 17.09 | 11:46

На тържество редица културни дейци, лекари и инженери получиха званието

От Кремена Бедерева

На тържествена сесия на Столичния общински съвет (СОС) по повод Деня на София редица общественици, културни дейци, лекари и инженери получиха званието "Почетен гражданин на София", съобщава БТА.

Сред тях е един от най-обичаните актьори Стефан Данаилов, проф. Иван Черноземски с над 50-годишен опит в областта на онкологията, дипломатът Иван Станчов, композиторът проф. Румен Цонев, проф. Божидар Божинов за неговите заслуги в изграждането на инфраструктурни проекти на Столичната община.

Столичният общински съвет присъди званието "Почетен знак на Столичната община" на граждани, участвали доброволно в потушаването на възникналия пожар в резервата "Бистришко бранище", както и на Софийската филхармония по повод 85-години от нейното създаване.

С отличието "Значка на София" бе наградена Ксения Семизорова директор на ОДЗ 7 във връзка с 40-годишнината на детското заведение и значими постижения в областта на предучилищното образование. В поздравителното слово по повод празника кметът Йорданка Фандъкова посочи, че през последните месеци столичани са станали свидетели на много опити за разделение на града от останалата част на страната, което е много жалко.

Няма друг град, в който на разстояние от няколко метра да действат православен храм, католическа катедрала, синагога и джамия, отбеляза кметът. По думите й няма по ясно доказателство, че София е знак за единство, толерантност и зачитане на правата на другите.

Благодарение на богатството, оставено ни от предците решихме да бъдем кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г., отбеляза Фандъкова.

Тя припомни, че София подаде ръка на градовете от Югозападния регион, за да кандидатстваме като един отбор. Фандъкова изтъкна примера, който Столичният общински съвет дава за решаването на тежките проблеми на града и посочи и призова за обединение в днешния празник на София.

Водещи

Най-четени