Един французин в Долна Оряховица 23.10 | 12:56

Мишел Льоблан живее в България от две години и у нас му харесва

От Таня Георгиева

Той се казва Мишел Льоблан и живее в Долна Оряховица.

Преди пет години дошъл на екскурзия в България, харесало му и преди две години решил да се премести тук. Занимава се с частен бизнес във Велико Търново и изглежда доволен от живота, разказва Sever.bg.

На въпроса как е взел решението да смени държавата Мишел отговаря:

"Не много трудно. Когато видях колко по-лесно се живее тук, в България, ми отне много малко време да се реша на тази сериозна стъпка. Продадох къщата си в гр. Ним (град в Южна Франция, бел.авт.) и се преместих в Долна Оряховица. Сега живея при мой приятел, но след време смятам да си купя и собствена къща."

По думите му в България не е сложно чужденец да прави бизнес.

"Във Франция са нужни много документи, време и, разбира се, много пари. Тук всичко е много по-лесно. Работя в заведение, сам съм си шеф и това е много по-отговорно, отколкото ако си само работник - изискваш повече от себе си, за да ти върви работата."

За храната обаче има известни забележки – рядко по магазините се продава агнешко месо и като цяло кухнята е по-различна от френската. В родината му повече се консумират по-леките меса, а у нас се набляга на свинското. Все пак е почитател на пилешката супа, приготвяна в България, харесва гювеч и заешко месо.

Вижте цялото интервю с Мишел Льоблан в рубриката "Чешити" на Sever.bg – с мислите на французина и за чалгата, българските жени, пушенето в заведенията.

Водещи

Най-четени