Единна система свързва администрацията 23.03 | 14:11

Държавните служби ще работят по-бързо, с 10% падат и разходите

От Кристиан Костурков

Десетки и стотици структури на държавната, областната и общинската администрация ще бъдат свързани, данните между тях ще се обменят автоматично и така граждани и фирми ще получават по-добро и бързо обслужване. Това става чрез въвеждането на Интегрираната информационна система на държавната администрация (ИИСДА). С въвеждането й в нея ще бъдат интегрирани други няколко системи, които и в момента работят, но независимо една от друга. Проектът се реализира със средства по Оперативна програма "Административен капацитет" и е на стойност близо 1.5 млн. лв. Очаква се системата да бъде завършена до ноември т.г.и да свърже 560 административни сруктури в страната.

Освен значително улесняване на работата между различни държавни структур и предоставянето на услуги за граждани и фирми, въвеждането на ИИСДА ще намали и разходите на администрацията с около 10%, стана ясно от думите на Антон Герунов, началник на политическия кабинет на вицешремиера Румяна Бъчварова, който представи проекта. Благодарение на общата информационна система и обмена на данни между различните структури хората ще могат да получават по-бързо информация и заявени услуги. Паралелно гражданите ще разполагат със съвременна платформа, чрез която ще могат да се запознаят на едно място с всички административни услуги и документи, както и с образците за поискване на тези услуги.

Осъществяването на проекта за въвеждане на ИИСДА представлява реална административна реформа, смята още Антон Герунов. Освен облекчаване както на самата администрация, така и на потребителите, чрез нея ще се постигне и много по-голяма прозрачност в административното управление. След въвеждането на ИИСДА например чрез нея ще бъдат обявявани конкурси за длъжности в държавната администрация. Така ще може да се проследи публично кое лице на коя длъжност е било назначено или пък е получило повишение и дали притежава съответните качества за това, обяснява още Герунов.

Водещи

Най-четени