Една година затвор за капитана и техническия експерт на потъналия кораб "Илинден" 05.07 | 11:29

Осъдителни присъди за потъналия кораб "Илинден"

От Кремена Бедерева

Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими в процеса за потъналия кораб "Илинден", с който на 5 септември 2009 г. във водите на Охридското езеро загинаха 15 български туристи, информира БТА.

Капитанът на кораба Сотир Филевски и хърватският гражданин Бранко Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор. На Филевски ще бъдат приспаднати четирите месеца, прекарани в ареста и под домашен арест.

Двамата бяха осъдени да платят всички разноски по делото в размер на близо 2.6 млн. македонски денара. Според съда Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи.

Така обаче той нарушил стабилността на "Илинден", като позволил на борда му да има 20 човека над допустимото. Отново заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич. Според съда и той подходил лекомислено, когато вършил работата си, но според съдебния състав експертът не е издал документ, ограничаващ броя на пасажерите.

След като чу присъдата си, Филевски заяви само, че не се чувства виновен и насочи всички останали въпроси към адвокатите си. Днешната присъда може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в Битоля, който според очакванията на адвокати ще заседава не по-рано от средата на октомври.

По-рано в своите пледоарии защитата на младия капитан Филевски заяви, че той няма вина за престъплението, в което е обвинен - тежко престъпление срещу сигурността на имущество и хора в транспорта. На последното заседание адвокатът на част от преживелите трагедията български туристи Никола Муйоски поиска от съда срещу Филески да не се произнася ефективна присъда, пише скопският вестник "Вечер", цитиран от БТА.

Според него вината е във втория обвиняем Баич, а наказателно правна отговорност ще се търси и в правителствената администрация, която е сключила договор за издаване на сертификати с въпросната компания. Защитата на Баич от своя страна смята, че делото е недовършено. Според адвоката Драган Тоневски пък с представените доказателства не може да се утвърди истината за инцидента на 5 септември 2009 г.

iNews припомня, че по същество делото започна на 28 февруари тази година. Тогава прокуратурата обвини Бранко Баич и капитана на кораба Сотир Филевски за тежко престъпление срещу сигурността на хората и имуществото в транспорта.

Според прокуратурата не са спазени редица изисквания за техническата годност на кораба и неговата поддръжка. Плавателният съд е бил претоварен, като вместо допустимите 43-ма души, на борда му имало 55 туристи.

На заседанието на 17 юни капитанът на кораба Сотир Филевски заявява, че техническият експерт от "Лойд" Бранко Баич не му е казвал, че не трябва да се качват пътници на горната палуба на плавателния съд.

Защитниците на експерта от германския "Лойд" обаче твърдят, че още през 2006 г. е издадено предписание, според което на собствениците на "Илинден" е забранено да качват пътници на горната открита палуба.

На 30 юни 2011 г. македонската прокуратура отправи искане за постановяването на ефективни осъдителни присъди за двамата подсъдими. До 15 години затвор могат да получат капитанът на кораба Сотир Филевски и експертът Бранко Баич.

Трагичният инцидент стана на 5 септември 2009 година, когато корабът "Илинден" потъна в Охридското езеро. На борда му имаше близо 50 български туристи, като 15 от тях загинаха.

Едва година по-късно – на 26 октомври 2010 година бе дадено началото на съдебния процес.

Водещи