Една година от самозапалването на Пламен Горанов 20.02 | 09:59

Само един оцеля, от общо шестимата самозапалили се през 2013г.

От Цанка Донкова

Навършва се една година от самозапалването на Пламен Горанов. В ранната сутрин на 20 февруари 2013 г., след поредния ден на масови протести срещу високите сметки за ток, 36-годишният Пламен Горанов се самозапали пред сградата на Община Варна.

Пламен бе един от най-изявените участници в многохилядните граждански протести, които превърнаха Варна в "столица" на недоволството срещу лошото управление на ГЕРБ, бедността, корупцията и непосилните сметки на ток. Самозапалването му бе знак на протест срещу управлението на ГЕРБ, техния кмет Кирил Йорданов и групировката ТИМ.

Макар че варненецът бе поставен в медикаментозна кома и лекарите се бориха за живота му, те не успяха да се преборят за живота му. Той издъхна от раните си на националния празник 3 март. Впоследствие градоначалникът на Морската столица Кирил Йорданов подаде оставка.

Самозапалването на Пламен бе един от общо 6 подобни акта през миналата година.

Първият случай на самозапалил се в страната след бунтовете бе на 18 февруари бе на 26-годишния Траян Маречков. Той се запали в центъра на Велико Търново и за съжаление не оцеля. Вторият бе 36-годишният Пламен Горанов, който почина от полиорганна недостатъчност. 53-годишният Венцислав Асенов Василев се самозапали в сградата на община Раднево на 26 февруари. Охранител на общината бе опитал да го загаси, но пламъците бързо се разраснали. Веднага пристигнала линейка, но Венцислав вече имал тежки изгаряния, от които той почина на 10 март.

На 22 март почина самозапалилият се на стадиона в силистренското село Ситово 40-годишен Тодор Йовчев. Той бе с 95% изгаряния и почина от полиорганна недостатъчност.

Венцислав Козарев от Смолян се самозапали на 1 май. Мъжът е казал на жена си, че ще се самозапали, имали си лични проблеми. След това публично се самозапалил. Той почина на 3 май.

Последният от самозапалилите се бе 52-годишният Димитър Димитров. Той пламна на 13 март пред президентството. За щастие той оцеля.

Водещи

Най-четени