Една от целите на Орешарски - да ускори икономическото развитие 13.09 | 21:49

Развитието на бизнеса ще подобри състоянието на всички, смята премиерът Орешарски

От Елица Елефтерова

Задачата на правителството е до края на тази, както и през следващата година, да се подобри финансовото състояние на хората. В рамките на възможното ще се води социална политика и ще се насърчава икономическото подобряване в живота на българите.

Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ премиерът Пламен Орешарски.

Тъй като много проблеми са оставени да висят от последните две десетилетия насам, това формира напрежение сред хората. Днес, когато много хора нямат работа, ситуацията е много по-изострена, затова икономическите мерки трябва да бъдат напред, понеже няма балансирано общество, което да е бедно и с голямо разслоение сред самите хора, стана ясно от думите на Орешарски.

По отношение на казуса Пеевски, министър-председателят посочи, че назначението му е станало повод за напрежението в обществото, но "ако се върнем назад, протестите срещу нас започнаха още на втория ден, тогава излиза въпросът, защо започнаха още тогава протестите”, попита риторично премиерът.

По думите му и в момента протестите са много по-различни от тези, които са били през февруари, и от тези от втория ден на управлението, и към днешния ден.

По отношение на кадровата политика, премиерът заяви категорично: "Аз имам най-експертният кабинет от целия преход". Орешарски посочи, че ще работи така, че хората да разберат, че кабинетът е такъв и че работи за подобряване на живота на хората.

Освен това Орешарски посочи и, че при избирането на областните управители са търсени кадри и от другите партии.

На въпрос за 100-те дни на управление, премиерът посочи, че 100 дни са много и малко време. "Достатъчни са, за да се открои профилът на кабинета, да се разбере типът политика, който ще се води. Аз започнах с моите цели - да ускоря икономическото развитие и да направим малко по-висока социалната отговорност”, посочи той.

През тези 100 дни е имало достатъчно мерки в тези насоки, както и такива, които са започнати - да се създаде по-конкурентна среда и опит да се постави социален чадър на тези, които не могат да се справят сами - децата и пенсионерите.

За 100 дни реформи не могат да се направят, но могат да се очертаят действията на реформите. Образованието, здравеопазването и съдебната система, ще бъдат подобрени като сектори, защото са най-критикувани от външните ни партньори, посочи още Орешарски.

По отношение на бизнеса премиерът заяви, че е изчезнал страхът от целенасочените проверки, понякога и със силови инструменти, на които сме били свидетели през последните 4 години. Освен това е започнало и разплащането на ДДС към бизнеса.

Монополите не могат да бъдат премахнати, но могат да бъдат ограничени, като се засилят независимите регулатори, които да контролират дейността им. Другия голям кръг монополни формирования - при тях борбата трябва да е всеобхватна и с повече инструменти, посочи още той.

По думите му новият закон за  обществените поръчки (ЗОП) създава по-добра среда за малък и среден бизнес, което е предпоставка за по-широк кръг бенефициенти. Така ще можем да направим по конкурентна средата, посочи Орешарски.

По отношение на отношението на страната ни към Русия, Орешарски посочи, че ние сме евроатлантическа страна, която обаче търси възможности за износ и търговски взаимоотношения навсякъде.

В момента, например, Китай, която е най-динамично развиващата се икономика в света за последните години, проявява интерес към страната ни. Ние можем да се възползваме от техния напредък основно чрез китайски инвестиции у нас, допълни министър-председателят.

Водещи