Една трета от канализацията на София се излива директно в река Искър 12.06 | 21:56

Липсата на пречиствателни съоръжения е причина за умрялата риба

От Десислава Маданска

Близо една трета от отпадните води на град София не минават през пречиствателни съоръжения и се изливат директно в река Искър. Това заяви директорът на РИОСВ-София Стефан Борисов. По думите му водите от канализацията директно се зауствали в реките притоци на Искър.

Без пречистващи съоръжения са и селищата по поречието на Искър. Изграждането им ще спре унищожаването на реката, смята директорът на екоинспекцията, съобщи БНТ.

Експерти от столичната екоинспекция провериха подадения сигнал за голямо количество умряла риба по брега на Искър край село Томпсън. Според тях причина за мъртвите речни кефали е вдигане на утайките по реката от непречистени води.

"За нас става вече много опасно, защото ние сме първият ВЕЦ, който е по поречието на Искъра и всички утайки, всички мръсотии от София, ще се утаяват тук, в нашето село", подчерта Радко Владимиров, кмет на село Томпсън. 

От екоинспекцията днес са направили проверка на един от предполагаемите замърсители - пречиствателна станция Кубратово. Проблем обаче не е открит. Експертите са категорични, че рибата е измряла заради липса на кислород, след като се е вдигнала утайката от дъното, а тя е от непречистени води. 

Водещи

Най-четени