Едни и същи вземали бонуси от проекти в социалното министерство 09.07 | 09:52

Има назначения без конкурс в МТСП

От Елица Елефтерова

До края на годината в Министерството на труда и социалната политика трябва да се подготвят всички стратегии за усвояването на еврофондовете, за които ведомството отговаря. Социалното министерство отговаря за Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", както и за програмите за образование. Това каза пред БНТ министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. 

В отговор на въпроса с какъв хоризонт работи министерството и дали бързат да направят промени, преди кабинетът да падне, Адемов коментира, че времето не трябва да ограничава действията на министерството, тъй като има неща, които, ако не бъдат направени сега, ще се отразят в близко бъдеще негативно.

Въпреки това министърът на труда и социалната политика призна, че трудно се работи в такава обстановка. Чрез обществени и консултативни съвети към министерството ще се търси съгласие за социалната политика.

Адемов коментира и скандалите със служителите на социалното министерство, които са получавали до 50 хил. лв. Според него нарушението не е в това, че служителите са работили по граждански договори за участие в управление на проекти, а в това, че едни и същи хора са участвали в управлението на пет проекта за годината. Това според него е и морален казус.

Социалният министър не може да се ангажира с цифри за увеличение на минималната работна заплата, преди да са извършени необходимите консултации със социалните партньори.

На въпрос дали не прави политическа чистка в министерството, Адемов беше категоричен, че новият екип е длъжен да направи анализ на това, което заварва. "Ние сме длъжни да обявим завареното, за да не ни обвинят, че прикриваме нещо", допълни той.

От направения анализ в министерството Адемов обобщи, че има 37 случая на назначения без конкурс. "Трудно е да се прецени кое назначение е политическо, без да си направил анализ на работата им. В момента тези хора са под наблюдение и ще се прецени дали да останат. Назначените по политически причини ще бъдат освободени", допълни той. Адемов посочи и че е имало хора, които са били предлагани за назначаване с листи с логото на определена политическа партия.

Водещи

Най-четени