Езерото „Ариана“ се превръща в кътче от рая в центъра на София 14.09 | 11:42

Мястото ще бъде изолирано от нови шумозащитни бариери

От Цанка Донкова

Столицата е последното място, което българинът би предпочел да прекара почивката си. Макар че София съблазнява с многото си музеи и уникални сгради, шумът и задръстванията плашат и най-големите ентусиасти. А след като те се отказват и търсят почивка в провинцията, какво остава за любителите на природата.

Скоро обаче нещата съвсем ще се променят, тъй като в сърцето на София ще се обособи едно кътче от рая. Нови шумозащитни бариери ще бъдат направени край езерото "Ариана” по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви”. Така това място ще се превърне в еднакво удобен и приятен вариант за прекарване на свободното време.

Столична община е обявила обществена поръчка с прогнозна стойност 125 000 лева. Новите бариери ще трябва да подменят сегашните, защото част от тях са изпочупени. Освен това общината полага други плочки и на входа на Борисовата градина и така пространството ще бъде цялостно обновено, съобщава в. "Монитор".

Шумоизолиращата ограда трябва да е от плексиглас, който да е дебел поне 8 мм. Целта е столичани, които искат да се насладят на разходка с лодка или водно колело в езерото, или да похапнат в някое от заведенията, да могат да го направят на спокойствие, а не на фона на шума от движещите се коли.

Фирмите, които искат да правят шумоизолиращите стени, трябва да подадат своите оферти до 18 септември. Печелившият ще бъде избран на база най-ниска предложена цена и ще има 40 дни, за да монтира плексигласовите бариери. Ако се забави и ден, ще плаща неустойка в размер на 0,5% от стойността без ДДС. Ако забави изпълнението с 10 календарни дни, договорът се прекратява.

Съдбата на езерото "Ариана" не е лека. То бе пресушено през 80-те години на миналия век. През 2008 година обаче, след 10-месечни ремонтни работи, то "възкръсна като феникс" и отново бе въведено в експлоатация.

Оттогава в него пак плуват лодки и водни колела. Тогава беше направена и акустична ограда, която предпазва от шума. Имаше и изложба на снимки от стара София, изобразяващи етапи от развитието на езерото и Борисовата градина. След това обаче там се слагаха рекламни билбордове, а сега много от профилите са изпочупени и на практика не вършат никаква работа.

Най-четени