Езерото „Сребърна“ се размина с екокатастрофа, засега 10.03 | 14:33

Общината спира изтичането на помийни води от близкото село

От Галина Александрова

Спряно е изтичането на отпадни води от помийните ями и канализационната мрежа на с. Сребърна към водния резерват "Сребърна". Напълно е възстановено и естественото и естественото състояние на брега на езерото според предписанията на Регионална инспекция по околна среда ­ Русе и Басейнова дирекция "Дунавски район". Това е съобщил в писмо до министъра на околната среда и водите Ивелина Василева кметът на дунавската община д­р. Юлиян Найденов, съобщиха от МОСВ.

Наскоро резерватът "Сребърна", който е обитаван от защитени видове птици, беше изправен пред екологична катастрофа. Мръсни води от селото се вливаха в езерото поради липсата на работещи канализация и пречиствателна станция.

Кореспонденцията между общината и ековедомството е в отговор на запитване за предприетите мерки от страна на местните власти за преустановяване на замърсяване на езерото. 

За предотвратяването на всякаква опасност за водите, общината е засилила контрола за нерегламентирано използване на канализационната мрежа. Екипи от независими експерти ще установят действителното състояние на канализационната мрежа, оборудването и съоръженията на помпените и пречиствателната станции, съобщава общинската администрация. Предстои изготвяне на подробна сметка за финансовите средства, необходими за довършване на проекта.

Изготвя се организация за периодично почистване на попивните ями към помпените станции. Ще бъдат проведени разговори с лицензирани оператори, с които общината ще сключи договор за експлоатация и поддръжка на системата за пречистване на отпадните води на с. Сребърна, отбелязват от общината.

Водещи

Най-четени