Екатерина Захариева: Всички държави членки на Европейския съюз трябва да работим заедно 26.03 | 17:45

Министърът на външните работи призова за решение на Съвета на ЕС относно препоръката на ЕК за зелени транспортни коридори

От iNews.bg

"Всички държави членки на Европейския съюз трябва да работим заедно. Вярвам, че ще преодолеем коронавируса, но е много важно какви послания даваме към света. Ще приберем всички европейски граждани координирано и заедно". Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто по негово искане. 
 
На брифинга стана ясно, че в момента се подготвя извеждането на 80 души от Индия, малко над 30 от които са българи. Надявам се самолетът да излети утре, уточни тя.
 
Всичките ни мисии зад граница имат указания постоянно да актуализират списъците с български граждани, които искат да се завърнат у нас. Към момента такова желание са заявили 700 български граждани, като 76 от тях са туристи, а останалите работят зад граница и в тази извънредна ситуация искат да се приберат в България. Работим така, че да приберем всички тях възможно най-скоро, заяви Захариева. 
  
Министърът на външните работи призова за решение на Съвета на Европейския съюз относно препоръката на Европейската комисия за зелени транспортни коридори. Бих призовала, ако не се изпълняват, да има не само комуникация, но и решение на Съвета за това, категорична беше Захариева.
 
"Всяка държава има собствена отговорност – да осигури собствените си граждани, тяхното здраве, но в същото време оборотът на стоките трябва да върви безпроблемно и да може всеки да ги осигури", заяви Петер Сиярто.
 
"Както вие така и ние правим всичко възможно стоките да могат да минават без проблем, по възможност с намалено чакане по границите. Съгласихме се, че трябва повече европейска помощ и координация по този въпрос. На европейско ниво трябва да осигурим тези транзитни коридори, които ние осигуряваме на тези граждани, които искат да се приберат в страната си, както и транспортирането на стоките. Затова въведохме правилник българските граждани всяка вечер от 21 часа сутрин до 5 часа да могат да преминат границата на Унгария към Австрия, а след това през Румъния да се приберат в родината си", посочи той.
 
"Имаме съгласие и по въпроса за миграцията. Масовото преминаване на мигранти вече не е само културен риск и риск за сигурността, но е и много голям здравен риск заради коронавируса. Затова трябва да подчертаем съвместното ни мнение, че трябва да се защитят външните граници на Европейския съюз. Българското павителство винаги е защитавало външните граници на Европейския съюз, както и ние".
 
"Ще защитим Унгария и външната граница на Европейския съюз, както и вие ще го направите. Съгласни сме, че трябва да се договорим с Турция, защото без едно трайно споразумение, натискът върху нас от тази граница ще бъде непосилен. Или трябва да сключим ново споразумение, или да стигнем до общо споразумение в рамките на настоящото", заяви унгарският външен министър.
 
"Изпратихме предложение на турските ни колеги, с което да нормализираме ситуацията на границата. Трябва да положим всички усилия, за да имаме доставка не само на храни и медицински изделия, но и на други стоки, защото трябва да запазим икономиката си след тази криза", посочи Екатерина Захариева.

Водещи

Най-четени