Екатерина Захариева с ресор стартъпи, изследователска дейност и иновации в новата ЕК 17.09 | 13:20

Виже и останалите еврокомисари, представени от Фон дер Лайен (ВИДЕО)

От iNews

България да получи ресор "Стартъпи, проучвания и иновации" в следващия състав на Европейската комисия. Това предлага председателят ѝ Урсула фон дер Лайен, която обяви във вторник номинираните. Сред тях е и бившата външна и правосъдна министър в България Екатерина Захариева, която ще отговаря за иновациите на европейско ниво.

В следващата комисия ще има общо 11 жени, съобщи БТА. Върховен представител за външната политика ще е естонката Кая Калас. Фон дер Лайен предлага за финансите да отговаря протугалката Мария Луис Албукерке. Ресор "Околна среда" е за шведката Джесика Росвал. Хаджа Лабиб, която е външен министър на Белгия, ще отговаря подготовката за реакция при кризи и бедствия. Испанката Тереса Рибера, в момента министър с ресор зелен преход, ще отговаря за конкуренцията като еврокомисар. Финландката Хена Виркунен е номинирана за комисар по сигурността. Роксана Мъзнату от Румъния ще отговаря за образованието и професионалните умения. Отговорник за процеса по разширяване на ЕС ще е Марта Кос от Словения. Хърватката Дубравка Шуица е номинирана за комисар за средиземноморския регион. Този ресор е нов, фон дер Лайен обяви намерението си да го създаде в края на юли.

За промишлеността и вътрешния пазар на съюза ще отговаря французинът Стефан Сужурне. Италианецът Рафаеле Фито е с ресор кохезия и реформи. Марош Шефчович от Словакия получава друг нов ресор – търговска и икономическа сигурност.

Комисар по икономиката и продуктивността ще е Валдис Домбровскис от Латвия. Оливер Вархей от Унгария ще отговаря за здравеопазването. Еврокомисар по отбраната ще Андрюс Кубилюс от Литва. Нидерландецът Вопке Хукстра ще отговаря за климата. Йозеф Сикела от Чехия ще е комисар по международното сътрудничество, а Костас Кадис от Кипър по рибарство и океани.

За ресор вътрешни работи е номиниран австриецът Маркус Брунер. Пьотр Серафим от Полша ще отговаря за бюджета и борбата за злоупотребите, а датчанинът Дан Йоргенсен за енергията и жилищния фонд. Комисар по правосъдие ще е ирландецът Майкък Макгра, по транспорт – Апостолос Цицикостас (Гърция), по земеделието – Кристоф Ханзен (Люксембург) и по спорта – Глен Микалеф от Малта.

ЕП е готов да започне с изслушванията на предложените за еврокомисари, но графикът ще бъде определен, след като евродепутатите получат всички необходими документи от комисията и при съгласуване със Съвета на ЕС, посочи говорителят.

В края на миналата седмица ЕП уточни, че преди да пристъпи към изслушванията, трябва да разполага с биографиите на кандидатите за еврокомисари и с писмата, в които се определят бъдещите им задачи в новата комисия.

 

Водещи