Екоинспектори спряха горивна инсталация на текстилна фирма 23.02 | 13:56

От Елена Коцева

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Благоевград, спря парокотелна централа на текстилното предприятие "Струматекс" АД.

Причина е неизправност на горивната инсталация и обгазяване. Проверка инспекторите са направили след сигнал на граждани за това, че се изпуска гъст черен дим от комина на текстилното дружество. Сигналът е подаден на т.нар. "зелен телефон".

При проверката на място е установено, че причина за обгазяването е силно влошеният горивен процес на един от котлите в парокотелната централа. Горивната камера е била запушена, съобщава БТА.

Работата на котела незабавно е спряна, с което е преустановено и замърсяването на въздуха. На дружеството е дадено предписание да отстрани повредата и да уведоми за това РИОСВ писмено до три дни след възстановяване на работата на инсталацията.

За изгаряния в парокотелната централа мазут от "Струматекс" АД са представили декларация за съответствие. Преди около месец РИОСВ-Благоевград извърши и комплексна проверка на дружеството, като една от констатациите е, че не са извършени собствени периодични измервания на концентрацията на вредни вещества в отпадъчните газове, информираха от екоинспекцията.

Съставен е акт за административно нарушение по Закона за чистотата на атмосферния въздух. За неизвършване на тези измервания законът предвижда санкция за юридически лица в размер от 100 до 2000 лева.

Водещи

Най-четени