Екоминистерството затяга юздите с новия екип 13.08 | 16:40

Приоритет е размразяването на плащанията по ОП "Опазване на околната среда"

От Теодора Кокаланова

Служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова представи официално своя екип. Aтанаска Николова ще бъде - зам.-министър, който ще отговаря за ресор Европейски съюз. 

Под нейно ръководство са финализирани 30 национални проекти. Участвала е в програми по общински програми за опазване на околната среда. Тя е позната и в качеството на заместник кмет на община Бургас, в ресор "Европейски политики и програми за околната среда".

"На нея ще разчитам за връзката с бенефициентите. Тя ще види нещата от другата страна на монетата. Разчитам на нея по отношение на управлението на фондовете за околна среда, което е основен приоритет и на служебното правителство и в частност на МОСВ", отбеляза Жекова. 

Владимир Дончев ще бъде заместник министър с ресори управление на водите и нац. служба за защита на природата. Той е добре познат кадър на МОСВ. В продължение на 17 години заема различни позиции-главен експертен сътрудник на комисията по околна среда и води на Народното събрание, член на Европейския комитет на среда и здраве при ООН. 

Бойко Малинов ще бъде заместник-министър с нелеки за работа ресори - управление на отпадъците и опазване на почвите, опазване чистотата на въздуха и политики по околната среда. "Той е колега от МОСВ, дългогодишен кадър. От 2004 до 2009 година е началник-отдел на предотвратяване на екологичното замърсяване", допълни още служебният министър Светлана Жекова.

По думите й най-важният приоритет за новия екип е размразяването на плащанията по оперативна програма на "Опазване на околната среда". "Поставили сме си амбициозна задача от няколко основни приоритета, които смятаме за краткото време, с което разполагаме, да положим максимални усилия, за да постигнем положителни резултати", каза Жекова. 

Тя отбеляза, че тези усилия ще бъдат съсредоточени върху минимизиране на риска на европейските средства. "Ако свършим нашата работа, ще продължим да я получаваме, докато Европейската комисия не размрази плащанията", допълни още Светлана Жекова. 

Водещи

Най-четени