Екоминистърът обеща: Край на незаконните действия и безконтролни строежи 09.11 | 14:40

Няма основания за падане на мораториума върху добива на шистов газ, каза тя

От Теодора Кокаланова

Няма да се допускат незаконни действия и безконтролни строежи. Това заяви новият министър на околната среда и водите Ивелина Василева пред bTV. Тя е категорична, че страната трябва да върви към своето устойчиво развитие.

Василева обеща да разчита на диалога и постигането на баланс по екологичните теми. По думите й протестите се предизвикват от липса на информация, от липсата на прозрачност, от липсата на диалог и допитване до академичната общност и експертите за екологичното въздействие на дадено инвестиционно намерение.

Като приоритетни задачи в работата на ведомството тя открои обявяването на защитените зони по местообитанията (за които срокът по евродиректива е краят на тази година), утвърждаване на специализираните карти на дюните и оказване на подкрепа на общините по места за техните устройствени планове, в които ясно е разписано какво може да се извършва.

Василева напомни, че е отменена спорната заповед на регионална екоинспекция, с която се даваше зелена светлина на строителството в Карадере без да е правена екологична оценка. Освен това е сезирана и прокуратурата за това, че през 2005 г. е бил утвърден подробен устройствен план отново без такава оценка. Новият министър заяви, че не вижда основания за падане на мораториума върху добива на шистов газ от 2012 година. 

Водещи

Най-четени