Екотаксата за новите коли пада с 5%, за старите се вдига с 3% 14.07 | 17:02

146 лв. ще е налогът за автомобили до 5 години, а за 10-годишни - 275 лв.

От Ростислава Иванова

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предлага от есента еднократната екотакса за новите автомобили да падне с 5%, а на старите коли над 5 години да се вдигне с 3%. Мярката цели да поощри българите да карат нови и щадящи околната среда коли, произведени по съвременните изисквания и технологии за изгаряне на горивото, с по-малко вредни емисии във въздуха.

Това съобщи по време на форум за околната среда ресорният министър Ивелина Василева.

Тя обясни, че промените ще станат с наредба на Министерски съвет. Те ще важат само за бъдещи покупки на превозни средства, а не за собствениците на вече закупени автомобили.

Продуктовата такса (известна като "екотакса") за новите автомобили в момента е 146 лв., а с намалението ще стане 138 лв. За колите до 5 години екотаксата сега е 200 лв., а ще падне на 194 лв. Налогът за замърсяване на въздуха на превозните средства между 5 и 10 години от сегашните 253 лв. ще нарасне на 260 лв., а за автомолите над 10 години таксата ще скочи също с 3% и от 267 лв. ще стане 275 лв., уточниха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Василева обясни, че така ще бъде стимулирана употребата на нови автомобили у нас, съдържащи по-малко опасни вещества и отделящи по-малко вредни емисии.
По данни за 2013 г. в България е имало регистрирани 3 683 659 пътни превозни средства. Българите купуват предимно коли "втора употреба" като средната възраст на автомобилите е между 18 и 25 г.

 

Като се има предвид спецификата на автопарка в България, през близките 5 години има опасност страната да бъде изправена пред сериозен проблем от генериране на голямо количество отпадъци от излезли от употреба моторни превозни средства, показва анализ на МОСВ.

Водещи

Най-четени