Експерт: Aгнешкото в магазина е между 25-29 лева за кг., при производител - от 9 до 12 05.04 | 11:40
По думите на Симеон Караколев, съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, заради внос на агнешко месо от Северна Македония миналата година са останали нереализирани над 20 000 български агнета

Има спогодба между Европейския съюз и Северна Македония за безмитна търговия с агнешко месо и това води до дъмпингов внос – то е 30% по-евтино от българското. Вносът на агнешко е инструмент на някои търговски обекти, с който се подбиват цените на българските производители. Това каза съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".
Той подчерта, че Северна Македония не спазва европейските регулации при използването на фуражи, ваксини и лекарства при отглеждането на животните. "Ние няма как да знаем и щом не спазват тези регулации, би следвало съответното месо да бъде с въпросителен. Това е една от предпоставките то да бъде наблюдавано под лупа. Липсата на такива регулации и по-ниският стандарт на производство и заплащане в Македония обуславят и по-ниската цена", коментира Караколев.
Месото не влиза директно в България, а през Гърция като реекспорт, тъй като България няма одобрен пункт от Европейския съюз за внос на меса от трети страни, обясни той. "По регулациите на Европейския съюз, щом пратката е минала през европейска страна, тя няма изискване за щателни проверки. А гърците не се задълбочават в изследвания", обясни съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
По думите му заради внос на агнешко месо от Северна Македония миналата година са останали нереализирани над 20 000 български агнета. Внос на живо агнешко месо има и от Румъния, но цените в северната ни съседка са почти идентични с тези у нас, допълни Караколев.
Агнешкото месо в магазинната мрежа варира между 25 и 29 лева за килограм.
"Във фермите цената варира между 9 и 12 лева, в зависимост от обема на търгуваната продукция. 1-1,50 лева е по-скъпо месото от производител в сравнение с миналата година", обясни Караколев.
Той даде съвети при пазаруване на агнешко – то трябва да има приятен розов цвят.
"Но имаме сигнали, че в някои търговски обекти използват спрейове за създаване на по-свеж вид на месото. Тук вече контролните органи трябва да следят как това месо е влязло в обекта, дали е влязло като замразено", предупреди Караколев.
Водещи
-
Трета световна титла за България насред София
Магдалена Вълкова спечели нов златен медал
22.06 | 16:40
-
Еньовден наближава: Ето какви са поверията и традициите
Празникът на билките се пада на 24 юни
22.06 | 16:20
-
Колосалната авантюра на Тръмп го превърна от миротворец в подстрекател към война
Това посочва в свой анализ Financial Times
22.06 | 16:00
Най-четени
-
Черният леопард е забелязан преди месеци край Исперих, открити са следи
Изготвен е профил на евентуалния собственик на дивото животно
22.06 | 12:40
-
Оше издирват избягалия хищних в природния парк "Шуменско плато"
Фотокапани, термокамери, дронове и десетки специалисти на терен се опитват да заловят...
22.06 | 10:20
-
Атаката на САЩ срещу Иран подготвя пазара на петрол за бум
От обезумели пазари на опции, до покачващи се цени на товарите и дизела - цялата тази...
22.06 | 12:00
-
Тагарев: Конфликтът с Иран няма да приключи толкова бързо
Заплахата за създаване на ядрено оръжие може би ще остане, дори ако допуснем, че много...
22.06 | 11:00