Експерт: Атентатът в Сарафово може да се повтори 18.07 | 14:51

Особеностите при изпълнението на атентата сочат, че е извършено с помощта на служба

От Елица Елефтерова

Експертът по сигурността Славчо Велков счита, че атентатът в Сарафово може да се повтори. Велков обясни твърдението си с думите, че в терористичната практика подобни събития много често се повтарят и обикновено са свързани с приблизителните или точни дати, на които се е състоял терористичният акт, информира TV7.

"Онези, които са поръчали атентата - могат да извършат нещо подобно, не задължително на територията на България, за да докажат своята теза, правота и кауза", допълни още Велков.

Особеностите при изпълнението на атентата, умелото прикриване, че той е извършен от камикадзе като в същото време стана ясно, че за взривяването на автобуса са използвани вискотехнологични средства, както и проникването в страната ни с изрядни документи – всичко това сочи, че деянието е извършено с помощта на служба, която има интерес за извършването на терористичен акт у нас, става ясно от думите на експерта.

Една година след атентата на летището в Бургас - в българското село Юруково мъката не е намаляла. Именно от тук идва единствената жертва от България - шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов. След инцидента съпругата на Мустафа се затваря в къщата на родителите си. Цяла година почти не е излизала от стаята, в която се отдава на спомени.

И докато споменът за младия мъж, оставил 11-годишно дете сираче, започва да избледнява, местните хора помнят, че почти никой не е помогнал на почерненото семейство - след 10 хиляди лева еднократна помощ, която им отпусна държавата.

Година по-късно все още няма и ясен отговор на въпроса кой е поръчал нападението. През февруари бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, че има оперативни данни, че в атентата на летище "Сарафово" са замесени хора от "Хизбула”.

Вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че няма промяна в позицията на България за атентата в Сарафово и има следи, които водят към ливанската групировка.

 

Водещи

Най-четени