Експерт: Без сексуално образование в училище деца ще продължават да раждат деца 27.02 | 15:00

Стигнат ли до задължителните сега 5 часа по темата, учителите ги прескачат, казва Иван Игов

От iNews.bg

Появата на неподходящи информационни материали като гей брошурата "Любов без последствия", която шокира Ямбол, може да се случи само в държава без сексуално образование. Това коментира за БГНЕС психологът Иван Игов.

В телевизионен репортаж от днес се казва, че материалите са стигнали до ученическата скамейка, а са били предназначени единствено за кабинети по анонимна консултация и изследване за СПИН. Подобни проблеми ще продължат и занапред, докато не се въведе сексуално образование в учебната програма, смята Игов.

Психологът разказа, че преди години заедно с негови колеги успели да убедят МОН от необходимостта по такъв предмет. В крайна сметка се стигнало до варианта за включване на 5 часа по психология. Практиката показала, че когато се стигнело до тази материя, учителите директно я прескачали. Обяснението на Игов е, че когато човек не познава собствената си сексуална същност, няма как да разказва на другите за проблемите.

И не е чудно защо по 400-500 деца годишно раждат деца. Просто защото няма кой да им обясни за превенцията. Заради липсата на информационна кампания сред децата в училище България е и в топ негативната класация на ЕС по раждаемост сред малолетните, обясни психологът.

Специалистът обвинява и Районните здравни инспекции, които са допуснали тези материали да стигнат до училищата. Според Игов в час трябва да се изготвят специални сборници и учебници.

Здравният министър Кирил Ананиев и неговият колега в образованието Красимир Вълчев се заканиха, че няма да оставят нещата без последствия и всеки, който е допуснал тази грешка ще понесе наказание. Към момента е ясно, че 5 РЗИ-та – в Монтана, Видин, Ямбол, Кърджали и Хасково на своя глава са решили да разпространят гей брошурата сред децата.

Водещи

Най-четени