Експерт: Бог да е на помощ на потребителите на парно! 28.09 | 09:50

Проблемите са и в поскъпването, и в ниското заплащане, и в липсата на контрол, смята Емил Георгиев от Федерацията на потребителите

От Ани Романова

"Когато става въпрос за повишаване на цената на парното, ние няма как да не сме чувствителни. През лятото обстановката беше спокойна, но сега когато идват изравнителните сметки хората започват да недоволстват, защото попадат на нелогични суми”. Това каза в предаването "Денят на живо” по Канал3 Емил Георгиев, изпълнителен секретар на федерацията на потребителите.

"Топлофикация София не се спира пред нищо. Може би това е единственото дружество, което има общинска част, но най-големият проблем идва именно от столицата. Когато говорим за повишаваме цената на газа, говорим основно за софиянци. Не разбираме, че колкото повече повишаваме цената, толкова повече отказали се ще има. Цената на природния газ между 2015 и 2018 не се е променила много, но цената на парното е стигнало до 94 лева, а преди е било 70. Това е мъка за много хора, които пестят последните си стотинки, за да си платят задълженията. Хората се греят на температура около 16 градуса. Лесно им е на тези, които имат повече приходи да обясняват, че няма проблем”, каза още той.

"Проблемът на българския потребител е, че заплащането е много ниско. Системата за контрол също е принизена до нула. Ние работим напразно, защото не стигаме до реални решения за потребителите”, заяви Георгиев.

"Днес имаме заседание и се надявам да достигнем до някакво решение. Проблемът не  е само в поскъпването на цената, а и как ще бъде взаимодействието на топлофикационните форми и дружества. Големите заклинания са спрямо Топлофикация София. В много неудобно положение са поставени всички потребители, както и ние, защото не можем да стигнем до конкретни действия. Бог да е на помощ на потребителите на топлинна енергия, защото цената й ще се качи още”, категоричен беше изпълнителният секретар на федерацията на потребителите.

Водещи

Най-четени