Експерт: Властите да създават комуникация с хората, не само щабове 13.12 | 13:08

По-добре да се даде на обществото информация за ваксинирането, а не да се убеждава че трябва, казва проф. Стоянов

От iNews.bg

"Има необходимост от информираност, а не от убеждаване", каза пред БНР проф. Росен Стоянов - преподавател по политически комуникации в Нов български университет, в коментар на предстоящата кампания за ваксиниране срещу Covid-19. Комуникационната стратегия е важна, подчерта той и уточни, че информацията трябва да бъде поднасяна от експерти в здравната област.

По думите на професора властите трябва да се съсредоточат и в създаването на комуникационни екипи, а не само в кризисни щабове.

"Медиите са онези, които трябва да преценяват каква информация да пропускат към публиката. Същината на казаното трябва да бъде транслирана без интерпретиране. Когато някой говори, той трябва да бъде представен в "голотата" му на вербална компетентност или некомпетентност", коментира той. 

Проф. Росен Стоянов подчерта недоверието на обществото в управляващите и коментира заявката на български и световни политици да си поставят ваксина срещу коронавируса пред камери:

"Всеки кадър, в който се показва ваксиниране на човек, ще откаже голям процент от зрителите на това да извършат същото със себе си. ... Здравният статус на всеки от нас е лична информация и всеки трябва да направи свободен избор дали иска да се ваксинира".

Във връзка с предстоящите парламентарни избори, проф. Стоянов подчерта, че ще бъдат в трудна ситуация на пандемия и стандартните инструменти на една предизборна кампания ще бъдат много ограничени:

 "Зима и много забрани. Предполага се, че статуквото може би ще надделее и ще се запазят позициите, които имат политическите партии към момента. Кой ще победи няма да е толкова важно, защото със сигурност няма да е с нокаут. Прогнозите за предстоящи коалиции ще са много интересни, защото е ясно, че няма как да се спечели мнозинство. Парламентът ще е пъстър".

Водещи

Най-четени