Експерт: Когато въведем еврото цените няма да скочат 13.03 | 19:30

Ще имаме приблизително същите лихвени проценти като другите държави от еврозоната и за депозити, и за кредити. Ние ще следваме ръстовете на икономиките на държавите от еврозоната

От iNews.bg

Реалистично е да смятаме, че през 2024 година България ще стане пълноправен член на еврозоната и ще се разплаща с евро. Това заяви пред Евроком икономистът Румен Гълъбинов. Той добави, че след приемането на еврото, вероятно може да има закръгляване на цени, но то няма да е повече от 5% в стойността на стоките.

"Не считам, че цените ще станат по-високи. Тук трябва да отбележим, че при всички положения цените, дори и сега в коронакризата, нараснаха. Особено цените на хранителните стоки. Между 5% и 10% беше поскъпването им. В момента имаме натиск върху цените и на горивата. Вероятно всички забелязаха, че през последния месец цените на горивата се покачиха между 5% и 8%", посочи икономистът.

Гълъбинов подчерта, че България ще стане част от ядрото на ЕС и уточни, че еврозоната съсредоточава в себе си големите икономики:

"Ще имаме приблизително същите лихвени проценти като другите държави от еврозоната и за депозити, и за кредити. Ние ще следваме ръстовете на икономиките на държавите от еврозоната, инфлацията, която също е в някакви сходни граници, ще се намалят доста транзакционни разходи по обмена на валута".

Като друг позитив икономистът отчете възможността за увеличаване на преките чуждестранни инвестиции у нас.

Водещи

Най-четени