Експерт: Необходимо е масово наблюдение на изборите 27.06 | 14:15

Според Марин Лесенски президентът трябва да привлича хората за вот

От iNews.bg

Има принципен проблем с достъпа до медиите в изборния процес. Така смята доц. Даниел Смилов, университетски преподавател и експерт по изборна законодателство. Той се включи в кръгла маса за промените в Изборния кодекс, инициирана от държавния глава Росен Плевнелиев.

"От страна има публично финансиране на политическите партии, а от друга пазарен достъп до медиите", отбеляза той. Според него платеният достъп ограничава редакционната свобода, което води до липса на съдържателен дебат. "Голяма част от парите отиват в рекламни клипове, които в са неефективни и безмислени", коментира Смилов.

Според него е необходимо да има регистър на застъпниците на политическите партии. "За мене е особено важно да се укрепи институционалният капацитет на ЦИК", каза той, като подчерта, че това трябва да стане, като съставът й стане постоянна администрация. Така ЦИК ще може да се натовари и с повече функции.

Марин Лесенски от "Отворено общество" отбеляза, че президентството трябва да има своята роля в привличането на гражданите в изборния процес и особено младите хора. Той подчерта, че липсва същественият дебат между политическите партии.

"Те имат отговорността да накарат хората да повярват отново в процеса. Те трябва да подписват публични споразумения, с които се задължават да спазват добрите практики", коментира Лесенски. По думите му в България има нужда от ново и масово наблюдение на изборите, каквото имахме в началото на 90-те години.  

Водещи

Най-четени