Експерт: Нямаме система за превантивна подмяна на старата ВиК мрежа 13.11 | 10:39

Заради аварии и течове по мрежата загубите средно за страната са 60%, уточни Иван Иванов от Българската асоциация по водите

От iNews

У нас няма система за превантивна подмяна на старата ВиК мрежа, това обикновено се прави след възникнал проблем, заяви за БНР Бургас експертът Иван Иванов от Българската асоциация по водите:

"Като цяло ние не можем да вървим с този темп, който е необходим, за да компенсираме изоставането, което се случи през изминалите 30 години. И точно заради това, се стига до там, че трябват сериозни инвестиции, респективно по-високи цени. Разбира се, колкото по-оптимално използваме безвъзмездните европейски средства, толкова по-малко ще се отразяват тези инвестиции върху цената. Но практиката показва, че ние не сме много добри в усвояването на европейските средства. Примерно, от изминалия програмен период няма да можем да направим усвояване на 100% предоставените ни средства, което си е една чиста загуба за отрасъл водоснабдяване и канализация".

Заради аварии и течове по мрежата загубите средно за страната са 60%. Трябва да има национална програма за подобряване параметрите на водоснабдителната ни система, допълва още Иван Иванов.

Водещи

Най-четени