Експерт: Случаят от Пловдив ни показа, че България не е остров на спокойствието 10.06 | 17:30

По думите му това е шанс родителите да се ангажират по-сериозно с децата си

От iNews.bg

Случаят от Пловдив има една добра страна и тя е, че ни показа, че България не е остров на спокойствието, както се смяташе. България е част от ЕС и НАТО, не е просто някаква бяла точка върху картата на света. Това заяви в студиото на ''Плюс-минус'' в ефира на Нова телевизия експертът по киберсигурност Любомир Тулев във връзка с обвиненото за подготвяне на терористичен акт 16-годишно момче от Пловдив.


По думите му това е шанс родителите да се ангажират по-сериозно с децата си.


,,В социалните мрежи има спящи клетки и такива хора, които наблюдават какво пишеш, какво търсиш и в един момент установяват контакт с теб. Най-често това са уязвими деца, които биват набелязани и оттам-нататък започна постепенната им обработка, докато не ги изкарат от обикалящата им среда. Именно тогава започва експлоатирането на тази установена връзка, посочи Тулев.След това комуникацията от една мрежа се премества в криптирани чатове от рода на ''Телеграм'', където е невъзможно да се разбере какво си пишат участниците. Затова и ''Телеграм'' по данни от 2016 г. се използва от 34 процента от всички джихадисти по света'', обясни експертът.


Той посъветва родителите да инсталират програми за родителски контрол на устройствата, които ползват децата им, за да ги държат под ''мониторинг''.


,,Родителите трябва да разберат, че както учат децата си на добро и лошо, трябва да започнат да ги учат, че в днешния свят има терористи и атентати, защото по тази тема има много какво да се говори'', допълни по темата клиничният психолог и педагог Михаил Михайлов.


Той обясни, че по принцип по-податливи са юношите, които лесно попадат под влияние, защото в тези години обикновено започват да търсят своята идентификация извън семейството, поради което са доста благодатна среда за такива неща.

Водещи

Най-четени