Експерт: Язовирите около Мизия не се стопанисват добре 17.08 | 10:43

Виновник за водния а, сполетял района, е дъждът, смята Валентин Славов

От Цанка Донкова

Язовири по в поречието на река Скът не се стопанисват добре. Това заяви инж. Валентин Славов, технически директор на "Напоителни системи” АД в ефира на Нова телевизия.

"Главният виновник за наводненията в Мизия е дъждът. За съжаление тези язовири, които се намират в поречието на река Скът не се стопанисват добре. Това е видно и установено от комисии, които провеждат дъждовен преглед на състоянието на язовирите”, обясни той. По думите му, проблемът на язовирите, че не са в добро състояние, което е установено още през миналата година.

"В предаварийно състояние са язовири, в които не работи основният изпускател, на които приливникът няма достатъчно проводимост, на които е обрасъл много сухият и водният откосен и не може да се контролира състоянието. За съжаление в цялата страна при първия оглед след трагедията в с. Бисер, която се случи беше, направен оглед на всички язовири в страната от специалисти на язовири и каскади, "Напоителни системи”, областна управа и общини и 68 язовира бяха определени като предаварийно състояние”, допълни Славов.

Той обясни, че мерките, които е трябвало да се предприемат, са включвали източване на язовирите, възстановяване на останалите изпускатели. Ако останалият изпускател не може да работи, може да се сложи един сифон приливник и един сифон изпускател, чрез който да се свали нивото до безопасни граници. Славов подчерта , че големите беди на България идват от малките язовири, защото големите язовири, които са публична държавна собственост се стопанисват от "Язовири и каскади”, от "Напоителни системи” АД, ВиК дружества.

"Има нужда от контролен орган, който да следи за състоянието на язовирите, да предписва необходимите мерки и да налага санкции”, заяви експертът.

Водещи

Най-четени