Експерти: Какви конфигурации са възможни в новия парламент 03.04 | 02:45

Единственият шанс за стабилно и устойчиво правителство с визия е при класическа широка коалиция между първия и втория, смята политологът Росен Стоянов

От iNews

Борисов постигна целта си да бъде първи, ако това са резултатите. Топката е в полето на ПП и ДБ, които мислят за нов наратив, да измислят нов злодей, за да обяснят на електората си как ще влязат в сглобка с ГЕРБ, което изглежда неизбежно. Този нов злодей се казва Румен Радев. Това каза икономистът Кузман Илиев.

Според политолога Росен Стоянов единственият шанс за стабилно и устойчиво правителство с визия е при класическа широка коалиция между първия и втория. "Преговорите трябва да се проведат не в мола, а на спокойно място, далеч от прожекторите. Личните конфликти ще бъдат най-опасни. Нямахме сблъсък на лидери в предизборната кампания", заяви той. 

Велизар Шаламанов очаква която сила е първа да получи правото да излъчи председател на НС. "След това първите две партии да излъчат екипи от посланици, които да договорят приоритети, които да позволят на България да се движи напред. Лидерите на първите две политически сили да се съгласят за име на премиер, който да оглави правителство, което да изпълнява целите за определен период. След това обаче не трябва да му се месят. "Възраждане" повишава резултата си заради кампанията за дезинформация", коментира той. 

Илия Вълков счита, че е много е вероятно окопната война между водачите да продължи. "Обидно е поведението на лидерите на първите две формации, да изгасят толкова рано лампите в централите си. Повече от половината, гласували за ГЕРБ, очакват да се разберат с ПП, а при гласоподавателите на ПП е същото", посочи той.

Дипломатът Милен Керемедчиев от своя страна подчерта, че имаме два прецедента. "Ако се случат - ще имаме партия, изпаднала от парламента, която се връща самостоятелно в НС. Това е ИТН. Ако влязат шест партии, ще видим 2/3 от мнозинството, което ще подкрепи изпращане на помощ за Украйна. Около това ще се завъртят преговорите. Ще има по-скоро програмно, а не политическо правителство", отбеляза той. 

Икономистът Евгений Кънев споделя, че когато няма доверие между лидерските екипи, не може да има коалиция. "Поради факта, че има общи тези за бъдещето на България, трябва да се намери формула за програмен кабинет", подчерта той. 

Източник: НОВА

Водещи

Най-четени