Експерти описват колекцията на Божков, полицаи откараха един от джиповете му 03.02 | 17:40

Ако се стигне до изнасяне на експонати от частния музей на Божков, това може да отнеме и седмици

От iNews.bg

Прокурори, вещи лица и реставратори влязоха в офиса на "Нове холдинг", за да описват вещи от колекцията на Васил Божков. До момента е ясно, че са конфискувани няколко картини, които са отнесени в Националната художествена галерия за експертизи. Опаковат се и други ценни вещи.

Ако се стигне до изнасяне на експонати от частния музей на Божков, това може да отнеме и седмици. Всеки предмет в момента се описва по отделно, разясни представител на фондация "Тракия”, която отговаря за колекцията. Става въпрос за над 3 000 антики. 

Миналата седмица говорителят на главния прокурор Сийка Милева увери, че предметите от колекцията ще бъдат иззети в присъствието на най-добрите експерти в България, след като имаше слухове, че ценните вещи се изнасят в чували.

"Министерството на културата подхожда изключително отговорно и работи не за първи път съвместно с полицията и прокуратурата. Всякакви хипотези и такива глупости, че се слагат в чували са несъстоятелни", каза и министърът на културата Боил Банов

Един от джиповете на Васил Божков беше изкаран от гаражите му в офиса на музея му в София и потегли в неизвестна посока. Автомобилът бе управляван от служител на МВР.

В понеделник сутринта жандармерията отново обгради сградата, разположена на улица "Московска" №45, в която се намира и частният музей на бизнесмена. Направен беше обстоен преглед на гаражите. По-рано през деня сградата беше посетена и от наблюдаващия прокурор Ангел Кънев.

Водещи

Най-четени